Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Κατά αρχάς θεωρώ υποχρέωσή μου, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Ωτολογίας Ακοολογίας Νευροωτολογίας, να σας ευχαριστήσω για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχετε δείξει όσον αφορά την συμμετοχή σας στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας Ακοολογίας Νευροωτολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, στο Ξενοδοχείο “Electra Palace” στη Θεσσαλονίκη. Ήδη οι εγγραφές ειδικών και ειδικευομένων έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, επιπλέον δε έχουν κατατεθεί πάνω από 100 εργασίες για να ανακοινωθούν ως προφορικές ή ανηρτημένες ανακοινώσεις.
Δυστυχώς όμως, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η πατρίδα μας ταλαιπωρείται από το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού, με ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία εξάπλωσης της νόσου κατά το αμέσως επόμενο διάστημα είναι όπως γνωρίζετε δυσοίωνες.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών εκφράστηκαν δικαιολογημένοι και εύλογοι κατά την γνώμη μου προβληματισμοί τόσο από μεγάλη μερίδα συναδέλφων (αρκετοί από τους οποίους συμμετέχουν ενεργά στο συνέδριο ως ομιλητές), όσο και από πολλούς χορηγούς όσον αφορά την επιτυχία του συνεδρίου και την προσέλευση των συνέδρων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις ο προβληματισμός συνοδευόταν με ενδεχόμενη άρνηση συμμετοχής σε περίπτωση περαιτέρω έξαρσης της νόσου.
Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του COVID-19 καθώς και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον τρόπο διεξαγωγής των συνεδρίων με φυσική παρουσία, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης διεξαγωγής και την μετάθεση σε νέα ημερομηνία στις 11, 12 και 13 Ιουνίου 2021.
Η απόφαση ελήφθη προληπτικά και με γνώμονα την υγεία και ασφάλεια των συνέδρων, των εκθετών καθώς και του προσωπικού. Επιθυμία της Επιτροπής είναι να πραγματοποιήσει το Συνέδριο μεταγενέστερα με καλύτερες προϋποθέσεις, διατηρώντας παράλληλα το πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο, απευθυνόμενο τόσο σε ειδικούς όσο και σε ειδικευομένους.
Όπως είναι ευνόητο, οι χορηγίες, οι εγγραφές και οι ξενοδοχειακές κρατήσεις όλων των συνέδρων διατηρούνται στο ακέραιο και μεταφέρονται στη νέα ημερομηνία διεξαγωγής.
Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη και πάνω απ’ όλα υγεία!! Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και η πατρίδα μας αλλά και όλοι μας θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και εργασίας.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την έως τώρα συμβολή σας και προσβλέπω στην περαιτέρω στήριξη για την επιτυχία του Συνεδρίου τον Ιούνιο.

Κωνσταντίνος Μάρκου
Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Ωτολογίας Ακοολογίας Νευροωτολογίας
Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. κλινικής Α.Π.Θ.